Läkarprogrammet och juristprogrammet är de två mest sökta programmen vid Örebro universitet. Foto: TT och Kicki Nilsson/Örebro Universitet

Rekordmånga sökande till Örebro universitet

Uppdaterad
Publicerad

Rekordmånga anmälde sig till höstens högskoleutbildningar i Sverige. Även Örebro universitet hade ett ökat antal sökande. Ansökningar till programmen och enskilda kurser ökade med över 5 000 totalt jämfört med föregående år.

Nu har ansökningstiden för universitet och högskolorna i Sverige stängt. Fram tills att ansökningen stängde den 15 april så hade 42 700 personer sökt till programmen och de enskilda kurserna vid Örebros universitet, varav 16 123 personer har valt programmen och kurserna vid just Örebro universitet som sitt förstahandssval.

När ansökningstiden gick ut förra året så hade 37 549 personer sökt till Örebro universitet. 2018 var samma siffra något högre. Då var det 40 312 personer som sökte sig till universitetet.

Som det ser ut just nu så ligger läkarprogrammet högst på listan över de utbildningar som flest sökt, både i år och förra året. Fram tills midnatt den 15 april så hade 5 141 personer sökt till läkarlinjen.

Näst mest populärt är juristprogrammet följt av kriminologiprogrammet, som hamnar i topp två och tre över mest sökta programmen både förra och detta året.

Läkarprogrammet 5 141 ansökningar

Juristprogrammet 4 683 ansökningar

Kriminologiprogrammet 4 068 ansökningar

Psykologprogrammet 3 243 ansökningar

Socionomprogrammet 2 972 ansökningar

Civilekonomprogrammet 1 987 ansökningar

Personalvetarprogrammet 1 764 ansökningar

Sjuksköterskeprogrammet 1 749 ansökningar

Ekonomiprogrammet 1 694 ansökningar

Medier, kommunikation och PR 1 099 ansökningar

Systemvetenskapliga programmet 1 020 ansökningar

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer