– Främsta problemet är ju att räntorna är mer än dubbelt så höga som för vanliga bostadslån, säger Hannes Nilsson som är analytiker på Pensionsmyndigheten. Foto: SVT

Seniorlånet som kan göra dina barn arvlösa

Publicerad

Allt fler pensionärer lockas, eller tvingas att ta en ny form av lån. Seniorlånen är lockande eftersom man varken behöver amortera eller betala någon ränta.

Istället läggs räntorna till på lånet så att skulden växer allt snabbare för varje år som går. Seniorlån, eller kapitalfrigöringskredit, som ekonomerna kallar det, är ofta enda möjligheten att få lån för pensionärer som äger sin bostad, men har låg pension.

Huset eller bostadsrätten fungerar som säkerhet och det innebär att stora delar av det som annars skulle gått i arv, istället försvinner i form av obetalda räntor.

Pensionsmyndigheten kritisk

Men flera kritiska röster har höjts mot den här låneformen.

– Främsta problemet är ju att räntorna är mer än dubbelt så höga som för vanliga bostadslån, säger Hannes Nilsson som är analytiker på Pensionsmyndigheten.

Han menar att man bör prova andra sätt att få lån innan man tar ett Seniorlån. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.