Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ingmar Ångman, områdeschef Region Örebro län, om varför de valt att göra upphandlingen om tjänster för skyddat boende för våldsutsatta kvinnor nu, och inte innan. Foto: SVT, Fredrik Sandberg/TT

Länets kommuner ställer gemensamma krav på skyddade boenden

Uppdaterad
Publicerad

Omfattande krav på skyddsnivå och kompetens hos personal. Det är några av kraven som nu ställs på leverantörer av skyddade boenden för våldsutsatta kvinnor i samtliga kommuner i Örebro län, Arboga, Kungsör, Köping och Surahammar. Detta efter att alla gått samman i ett nytt avtal som gick i lås under sommaren.

Ett 60-tal olika aktörer omfattas av det nya avtalet som sträcker sig fyra år framåt, och bland dessa finns så väl stiftelser och Svenska kyrkan som kvinnojourer och privata vinstdrivande aktörer.

Att upphandla tjänster för skyddat boende för våldsutsatta kvinnor har blivit allt vanligare de senaste åren.

Enligt Lena Ljungsten, som varit ansvarig för upphandlingen, är det stora samarbetet inte ovanligt.

– Vi har ett samarbetsavtal som gör att vi kan genomföra gemensamma upphandlingar inom ett 50-tal områden. Det kan röra alla områden där kommunerna är upphandlingsskyldiga, både varu- och tjänsteupphandlingar. Nu fick vi även i uppdrag att göra en sådan upphandling av skyddade boenden.

Förväntningar på leverantörer

I dagsläget finns ingen tillståndsplikt för att bedriva ett skyddat boende, vilket innebär att verksamheten inte granskas av Inspektionen för vård- och omsorg, Ivo. Med upphandlingen har man nu kunnat formulera exakt vad kommunerna förväntar sig av leverantörerna.

– Kommunerna ansvarar för att se till att de här kraven följs, säger Lena Ljungsten.

I klippet ovan hör du områdeschefen för Region Örebro län Ingmar Ångman berätta mer om vikten med upphandlingen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mäns våld mot kvinnor

Mer i ämnet