• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Nordmaling i Nordmalings kommun, Västerbottens län. Det brinner i en villa i centrala Nordmaling med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) yrkar på att Lindesbergs kommun ska betala drygt 684.000 kronor i straffavgift eller så kallad särskild avgift. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Lång väntan på vårdboende kan bli dyr historia

Publicerad

Trots att kommunen beslutat att en man i 90-årsåldern skulle flyttas till ett vårdboende dröjde det 11 månader innan han fick plats. Det kan nu kosta Lindesbergs kommun en dryg halv miljon kronor.

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) yrkar på att Lindesbergs kommun ska betala drygt 684.000 kronor i straffavgift eller så kallad särskild avgift.

Anledningen är att kommunen tagit 11 månader på sig att verkställa ett beslut om permanent plats på ett vårdboende för en man i 90-årsåldern. Under tiden som mannen väntade på plats hade han hjälp av hemtjänst totalt 5 timmar per månad.

Levde i misär

Mannen bodde tillsammans med sin fru som också hade ett stort omsorgsbehov och under tiden som gick från beslut till verkställighet blev mannen diagnostiserad med demens.

Enligt en släkting som kontaktat kommunen har paret levt i misär och mannen blev både förvirrad och deprimerad under väntetiden. IVO instämmer i släktingens bedömning att det rått misär och att mannen inte klarat att sköta vare sig sig själv eller de enklaste sysslorna i hemmet.

Vänder sig till förvaltningsrätten

Kommunen å sin sida har svarat att det inte råder någon tvekan om att mannen behövt flytta till ett vårdboende. Däremot saknades det plats på vårdboende eller särskilt boende.

Nu lämnar IVO över ärendet till Förvaltningsrätten som är de som dömer ut den särskilda avgiften.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.