Hotellen i Örebro har haft en lyckad sommar. Enligt SCB:s statistik ökade antalet sålda hotellrum under juni och juli med 4,8%, vilket är betydligt bättre än riksgenomsnittets plus 2,7%.
– Hotellen har i år haft de bästa juni- och julimånaderna någonsin. Under juni bidrog flera stora evenemang till en ökning av antalet sålda rum med 3,5%, medan juli ökade med hela 6,1%, berättar Björn Fransson, turistchef på Örebrokompaniet.
– Gustavsviksbadet har ökat med 30%, vilket kanske inte var så oväntat medan Gustavsviks camping ser ut att hamna på liknande nivåer som under 2012. Turistbyrån i Medborgarhuset har besökssiffror som är ungefär som i fjol, medan turistbyrån i Wadköping ökat ordentligt, + 70% i juni-juli, säger Fransson.
– Positivt är också att flera anläggningar utanför tätorten haft en mycket bra sommar, berättar Fransson och lyfter fram Kilsbergen som ett exempel. Där har Kilsbergen Konferens & Lodge haft en mycket bra sommar, på två år har de ökat sommarens omsättning med 200%.
Holländare och tyskar hittar hit
Även övriga Örebro län har haft en lyckad sommar. Antalet gästnätter på hotell, vandrarhem, stugor och campingplatser i länet har under juni och juli ökat med 18%. Ännu större är ökningen bland de utländska gästnätterna. På en marknad som i övriga Sverige kännetecknas av minskningar, har Örebro län ökat med nästan 40%.
– Framför allt är det tyskar och holländare som ökat, vilket går stick i stäv med den nationella utvecklingen där dessa marknader minskat på grund av lågkonjunktur på kontinenten och en mycket stark kronkurs, menar turistchefen.
En annan nationalitet som tycks ha ökat i Örebro är besökare från Ryssland, en trend som varit tydlig de senaste åren och som nu förstärks ytterligare. Även utomeuropeiska besökare har ökat stort. Nivåerna är visserligen relativt låga, men det handlar ändå om nästan en fördubbling av denna grupp där kineser och amerikaner utgör en stor del.
Sommarturismen kom igång sent
För handelns och restaurangnäringens del är bilden och sommaren mer komplex.
-Det varierar väldigt mycket mellan olika handlare, vissa har haft sämre än förra året medan andra haft en bättre sommar, berättar Stina Storm, vd på City Örebro och konstaterar också att många upplevde att sommarturismen kom igång senare än den gjort tidigare år, en bild som bekräftas av Gustavsvik och många andra aktörer både i och utanför Örebro.
En liknande bild förmedlas av restaurangnäringen, enligt Stina Storm. Det är ungefär lika många restauranger som rapporterar en bättre sommar som de som upplever att årets sommar varit sämre.
– Här hade vi hoppats på en bättre utveckling med tanke på det dåliga sommarvädret i fjol, säger Stina Storm.