Djuren på bilden har ingen koppling till händelserna i artikeln. Foto: Per Groth/TT

Efter larm från veterinärer – slakteri anmält till Länsstyrelsen

Uppdaterad
Publicerad

Ett slakteri i Örebro län har vid flera tillfällen gett kalvar stötar med så kallade elpåfösare. Efter larm från flera veterinärer kommer nu länsstyrelsen kontrollera slakteriet.

Veterinärer på Livsmedelsverket har upptäckt att elpåfösare har använts på kalvar på slakteriet. Elpåfösare är ett verktyg som används för att driva på djuren med hjälp av elstötar.

Enligt Jordbruksverkets föreskrifter får det bara användas i undantagsfall och endast enstaka impulser av högst en sekunds varaktighet får ges. Elpåfösare får enligt gällande lagstiftningen inte användas på djur som inte är vuxna.

Länsstyrelsen gör uppföljning

Trots detta vittnade Livsmedelsverkets veterinärer om flera incidenter då elpåfösare använts på kalvar på slakteriet. Livsmedelsverket har nu gjort en anmälan till länsstyrelsen i Örebro där avvikelserna ska utredas.

– Vi har gjort en revision av slakteriet tidigare i år, innan anmälan kom, och nu planerar vi att göra en uppföljning, säger Idamaria Lundström, djurskyddshandläggare på Länsstyrelsen. 

SVT Nyheter Örebro har sökt slakteriets ledning för en kommentar angående anmälningen, men de vill inte medverka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.