Foto: TT

Länsstyrelsen: Akut foderbrist för betande djur i länet

Uppdaterad
Publicerad

Värmen och torkan i Örebro län har gjort att det nu råder akut brist på foder för betande djur. Nu uppmanar Länsstyrelsen i Örebro län alla markägare att upplåta mark för skörd och bete.

Åkermarkens grödor bränns bort i hettan och betesmarkens tillväxt är obefintlig i den extrema värmen. Vallskördarna har hittills i år minskat med 30–70 procent.

– Vi anser att det är väldigt allvarligt så som det är just nu. Vi ser inga prognoser på några längre regnväder och det här kommer påverka oss allihop. Det är jättebra om hela befolkningen kan gå samman och hjälpa till, säger Hanna Jibbefors, djurskyddshandläggare på Länsstyrelsen.

Råder kritiskt läge

Hur kommer det sig att ni går ut med den här uppmaningen nu?

– Vi har fått en helt annan bild än den vi hade innan om hur kritiskt läge det är. Vi har haft foderförmedlning via länsstyrelsen som innebär att människor kan komma in med marker som kan nyttjas.

Ett 30-tal markägare har hört av sig och erbjudit hjälp enligt Länsstyrelsens foderförmedling och minst fyra djurhållare är i akut behov av fodermarker att skörda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.