Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Länsstyrelsens beslut – sex vargar får fällas i nästa vargjakt Foto: SVT och Anders Wiklund/TT/Arkiv

Länsstyrelsens beslut – sex vargar får fällas i nästa vargjakt

Uppdaterad
Publicerad

I områdena Örebro län och Västmanlands län kommer sex vargar att få fällas under jakten mellan 2 januari och 15 februari. Det har länsstyrelsen beslutat.

Licensjakten kommer att pågå i Vidalnreviret, som ligger i båda länen. Området är vargtätt och inventering visar också på att det inte finns någon så kallad genetiskt viktig varg i området.

– Syftet med licensjakten är att minska ner antalet revir. Att det blir just sex vargar beror på att det är den genomsnittliga storleken på ett vargrevir i Sverige. För att nå de mål som finns är det viktigt att kunna bedriva licensjakt varje år, säger Mona HansErs, enhetschef för Art och vilt på länsstyrelsen i Örebro.

Varg har skapat oro

Länsstyrelsen uppger att det under en lång tid varit problem med att vargar i reviret närmat sig samhällen och att de skapat oro bland boende i närheten.

– Eftersom det här är ett revir som ligger i ett mer tätbefolkat område så blir det att vargar befinner sig närmare människor. Det har bägge länen sett och kommit överens om att det är där man ska bedriva jakt.

Beslutet om licensjakten är fattat gemensamt av länsstyrelserna i Västmanland och Örebro.

– Det är annorlunda att vi delat på det, men det är för att vi identifierat samma problem med reviret. Det är små län, men det är ett av de vargtätaste områdena i landet.

Totalt 24 vargar

Totalt kommer 24 vargar att få fällas under jakten, sex i Värmland, sex i Örebro och Västmanlands län och tolv i Gävleborg. Jakten pågår från den 2 januari tills länsstyrelsen avbryter jakten, men som längst till och med den 15 februari.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer