Fredrik Eliasson, chef för kollektivtrafiken vid Länstrafiken, om de höjda biljettpriserna. Foto: SVT

Länstrafiken om höjda biljettpriserna

Uppdaterad
Publicerad

Länstrafiken höjer biljettpriserna med fyra procent från och med den 15 januari. Normalt höjs priserna varje årsskifte mellan 2-3 procent, men i år har man alltså valt att höja lite till.

Enligt Länstrafikens chef för kollektivtrafiken är det huruvida lönerna ökar, hur dyrt det är att bedriva trafiken och kostnader för drivmedel som ligger till grund för hur biljettpriserna justeras. Till nästa år har man valt att höja priset på biljetterna med fyra procent.

– Köptakten ökar och våra kostnader ökar. Vi ser att vi har för lite intäkter i trafiken i förhållande till kostnaderna, då har vi valt att höja med en procent mer än normalfallet, säger Fredrik Eliasson.

Inga stora prisskillnader

Intäkterna för biljetter täcker idag ungefär 40 procent av kostnaderna, resten täcks av skatteintäkter, enligt Fredrik Eliasson, som konstaterar att priset på varje biljett inte kommer bli särskilt stor skillnad jämfört med tidigare.

– Jämför vi med andra län ligger vi inte så högt i priserna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.