från 1 oktober kan du som bor på landet, långt ifrån en busshållplats, beställa Länstrafik hem till dörren. Foto: Thomas Wedin/SVT

Länstrafiken provar närtrafik i två kommuner

Uppdaterad
Publicerad

Under en tvåårsperiod kan de som bor på landsbygden i Nora eller Askersunds kommuner beställa Länstrafik hem till dörren.

I det projekt, som kallas Närtrafik och drar igång 1 oktober, provar nu Länstrafiken att låta landsbygdsbor i Nora och Askersund beställa bil hem till dörren. Bakgrunden till Närtrafik är att Länstrafiken i sina styrdokument för kollektivtrafiken säger att de ska kunna erbjuda kollektivtrafik till alla i länet.

– När vi tittat på detta så ser vi att vi inte kan erbjuda alla linjetrafik av både miljö- och kostnadsaspekter, säger Jan Berglöf som är kollektivtrafikstrateg och projektledare för Närtrafik.

Främst till för landsbygdsbor

Den som vill nyttja Närtrafik måste ha 1,5 kilometer eller mer till närmaste linjebusshållplats med färre än 5 avgångar varje dag. Tanken är att möjliggöra serviceresor för de som bor långt ut på landet, och därmed inte kan nyttja den vanliga linjetrafiken.

– Den primära målgruppen är landsbygdsbor som är daglediga och har långt till exempelvis affären, apoteket eller vårdcentralen, säger Jan Berglöf.

Körs dagtid

Men det krävs lite planering för den som vill åka Närtrafik. Resorna måste nämligen beställas senast 21.00 dagen innan, och Närtrafik kör bara från 09:30 till 14:00 på vardagar. Närtrafik samplaneras nämligen med andra resenärer, precis som till exempel färdtjänsten.

– Vi har bilar som står still mellan högtrafiken, så därför passar det bra att ha närtrafikförsöket under dagtid, säger Jan Berglöf.

Kan komma till hela länet

Förhoppningen är att kunna erbjuda den här tjänsten till hela länet, men det beror på hur projektet faller ut.

– Faller det väl ut, att det nyttjas och inte blir för stora kostnader för Länstrafiken, kan vi i bästa fall ha Närtrafik i hela länet till hösten år 2020.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.