Tex Kihlström. Foto: Johannes Weckström/SVT

Länstrafikens svar på kritiken från chaufförerna: ”Inte vårt ansvar”

Uppdaterad
Publicerad

Länstrafiken i Örebro menar att det är respektive transportbolags skyldighet att se till att deras anställda har en fungerade arbetssituation.

– Man vill ofta se att det är Länstrafiken som är boven i dramat, men så är det inte, säger Tex Kihlström.

Under torsdagen har SVT Nyheter berättat om en chaufför som via ett åkeriföretag på entrepenad kör färdtjänst åt Länstrafiken.

Han riktar skarp kritik mot Länstrafiken som schemalägger chaufförernas rutter. Detta på grund av att både stress, långa pass och att tidsbrist mellan de planerade körningarna innebär en trafikfara.

Men Länstrafiken menar att det är chaufförernas arbetsgivare, alltså transportbolagen som anlitats av Länstrafiken för att sköta färdtjänsten, som ska hållas ansvariga för problemen.

– Vi har upphandlat och schemalägger fordon, inte chaufförer. Det är helt upp till bolagen att avgöra hur man vill disponera ut och använda sin personal, säger Tex Kihlström som är presstalesperson på Länstrafiken.

”Vi följer regler”

Han beklagar om yrkeskåren känner att de arbetar under ohållbara förhållanden, men menar att det är arbetsgivarna som måste agera.

– Man vill ofta se att det är Länstrafiken som är boven i dramat, men så är det inte. Vi följer de regler som gäller på marknaden. Den som vinner en offentlig upphandling ansvarar för att leverera det som avtalats om.

Men bör inte även ni agera när chaufförerna larmar?

– Vi pratar inte direkt med chaufförerna på det viset. Finns det kritik mot oss ska man prata med sin arbetsgivare som i sin tur får kontakta oss. Det är så vi reder ut eventuella fel eller brister, säger Tex Kihlström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.