• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

Länstveterinär Åsa Heldemar konstaterar att smittan av EHV-1 nått länet. Foto: SVT

Hästekipage från länet kan ha utsatts för fruktat virus under tävlingar i Norge

Uppdaterad
Publicerad

Ryttare och hästar från länet som varit på plats under de internationella tävlingarna i Lilleström under helgen riskerar att ha utsatts för viruset EHV-1. En smitta som i värsta fall kan göra att hästar måste avlivas.

Under tävlingarna på Norwegian Horse Festival i norska Lilleström fördes en häst under fredagkvällen till djursjukhus med misstankar om att den var smittad med viruset EHV-1 som i det här fallet orsakat förlamning, det rapporterar arrangören på sin hemsida.

Skriftlig information

På Länsstyrelsen i Örebro har man under måndagen fått information om att ekipage från länet funnits på plats i Lilleström och alltså kan ha utsatts för eventuell smitta.

– Ryttare och hästägare har fått skriftlig information med sig hem från Norge och uppmanas att hålla hästar under uppsikt om de skulle få feber eller andra symptom, säger länsveterinär Åsa Heldemar.

En gård har smittan

Sedan tidigare har man konstaterat EHV-1 på en gård i Vintrosa.

– Där har flera ston förlorat sina föl i spontana aborter, så kallad kastning.

Under måndagen ska Statens Veterinärmedicinska Anstalt, Jordbruksverket och Svenska Ridsportförbundet träffas för att tillsammans ta fram gemensamma riktlinjer för hur man ska hantera läget som länsveterinärerna i sin tur kan föra vidare.

Men Åsa Heldemar vet redan nu hur hon vill att hästägare ska gå till väga.

– Nu när man fått in smittan i länet bör man betrakta varje gård som smittad och bete sig därefter när det gäller klädombyten och att inte flytta runt på hästar. Det gäller inte bara att förhindra EHV-1, nu har vi också kvarka och hästinfluensa som kan spridas.

Kan behöva avlivas

Mardrömsscenariot är att EHV-1 får grepp om flera häststall i länet.

– Spontana aborter är jättetråkigt men hästar som får varianten som ger förlamning måste i värsta fall avlilvas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.