Matilda Högberg, Ludwig Magnusson, Freja Lodesjö och Max Björklund har bloggat sedan i ettan. Foto: SVT /Anders NordVisa alla (2)
Visa alla (2)

De lär sig om nätet genom att blogga

Uppdaterad
Publicerad

Ett 40-tal lärare i länet är just nu elever i att använda bloggen som ett verktyg för att lära sig och sina elever mer om uppförande på nätet, källkritik och upphovsrätt.

– Att blogga i skolan med klasser blir som en plattform för alla digitala kunskaper som vi ska förmedla, berättar Veronie Lejonord.

Veronie Lejonord, som är lärare vid Stocksätterskolan i Hallsberg, vet vad hon pratar om, för två gånger har hon tillsammans med sina elever vunnit priset ”årets klassblogg”.

Utbildar andra lärare

Hon åker nu runt i länet och utbildar andra lärare i att använda bloggen i undervisningen.

– Vi måste ge lärarna verktyg för att möte våra elever där de befinner sig vad gäller till exempel sociala medier och vi måste lära barnen att hantera dem, säger Veronie Lejonord. Att jobba med bloggar gör att barnen får lära sig hur man uppför sig på nätet.

Barnen bloggat flera år

På Stocksätterskolan har alla klasser en klassblogg. Matilda, Ludwig, Freja och Max som nu går i fjärde klass har bloggat sen i ettan. Och de har till exempel fått lära sig vad källkritiskt tänkande och upphovsrätt är.

– Det är att man inte får ta alla bilder som finns, för de kan vara skyddade, berättar Freja Lodesjö.

Och att det är roligt med att blogga är de överens om.

– Jag tycker det är roligt att skriva och göra filmer med kompisar, berättar Ludwig Magnusson.

Bra för föräldrar

Bloggen används också för att ge föräldrar information om vad eleverna gör i skolan.

– Bloggen är som ett fönster in i klassrummet. Vi öppnar ju upp och synliggör allt vi gör, berättar Veronie Lejonord. Och vi synliggör kanske mest eleverna lärande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer