Foto: Peter Lindvall

Kraftig brand vid avfallsanläggning

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagsförmiddagen började det brinna på Fortum Waste Solutions anläggning i Kvarntorp utanför Kumla. Tjock svart rök syntes stiga från anläggningen. En stor räddningsinsats sattes in eftersom man fruktade spridning till oljecisterner i närheten.

Ett avfallslager vid Fortum Waste Solutions anläggning hade av oklar anledning fattat eld. Rökutvecklingen var stundtals kraftig, med svart, tjock rök.

– Det skall röra sig om plast och någon form av batterier som brinner. Det är kraftig rökutveckling och man har precis gått ut med ett varningsmeddelande. Räddningstjänsten är på plats och de arbetar för fullt på platsen, berättar Malin Pettersson, teamledare på SOS-Alarm vid 10.30-tiden.

Foto: SVT

Viktigt meddelande till allmänheten

Ett viktigt meddelande till allmänheten (VMA) om att stänga fönster, ventilation och dörrar gick ut, även via SMS.

– Just nu handlar det om att begränsa branden på området. Det finns cisterner i närheten och det här arbetet kommer att ta sin tid, enligt inre befäl vid Nerikes brandkår, säger Malin Pettersson på SOS-Alarm.

Smällar har hörts

SVT:s reporter Thomas Wedin berättar att polis stoppade infart av all trafik till området vid rondellen vid riksvägarna 51/52, någon kilometer från anläggningen.

– Det hörs smällar från platsen och det ryker kraftigt, säger Thomas Wedin.

Oklart vilken typ av avfall

Fortums egen personal håller på att informera sig om läget.

– Jag har precis fått ett SMS av mina kollegor om att det brinner och är på väg ut till anläggningen för att bilda mig en uppfattning. Det skall vara avfall som finns på platsen, men jag har ännu inga uppgifter om vad det rör sig om, säger Annika Lorin, kommunikatör vid Fortum Waste Solutions vid 11-tiden.

Vid 11.25-tiden meddelar SVT:s reporter att ytterligare fyra brandbilar åkt in mot området.

– Just nu finns 14 enheter från räddningstjänsten på platsen, samt en ambulans. Det finns inga uppgifter om skadade, men ambulans är ändå framskickad för säkerhets skull, säger Malin Pettersson vis SOS-Alarm.

Foto: Thomas Wedin /SVT

Vid 12-tiden uppger SVT:s reporter att rökutvecklingen avtagit och att polisen häver avspärrningarna. Vid 12.45-tiden drogs även VMA tillbaka.

– Räddningstjänsten håller nu på att dra sig tillbaka och de har total kontroll över branden. De lyckades begränsa branden och det var orsaken till det stora pådraget, eftersom det ligger oljecisterner i närheten med mycket olja i och man ville därför inte ha spridning dit, säger Malin Pettersson på SOS-Alarm.

Enligt uppgift från företagets informatör skall det ha rört sig om gamla plastleksaker som har brunnit.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.