Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Läkarförbundet larmar: Var femte läkare i länet tvingas skicka hem patienter i förtid

Uppdaterad
Publicerad

Siffrorna kommer från en undersökning som Sveriges läkarförbund gjort. Resultatet blir att många patienter inte får den vård de har rätt till, menar läkarna.

– Det är en varningssignal som regionpolitikerna behöver ta på allvar, säger Lars Edling, ordförande för Örebro läns läkarförening.

Arbetsmiljöenkäten visar att var femte läkare i Örebro län varje vecka tvingas skriva ut patienter för tidigt. En av sex läkare uppger dessutom att de tvingats skicka hem patienter som egentligen varit i behov av vård.

– Det här får ju flera konsekvenser, dels för patienterna att man kanske inte får vara kvar på sjukhuset i den omfattning som man skulle behöva. Men sen innebär det också en etisk stress för läkarna att känna att man inte kan ge den vård som man skulle önska, säger Håkan Löfstedt, huvudskyddsombud för Örebro läns läkarförening.

”Läget under kontroll”

Så sent som i augusti i år gick regionen ut i ett pressmeddelande med att man kommer att öka antalet vårdplatser i länet.

Behcet Barsom (KD), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i Örebro län, delar delvis läkarförbundets bild om vårdplatsbrist men säger samtidigt att situationen just nu är under kontroll.

– Läget är ansträngt i hela regionen, inte minst på akuten på USÖ. Men vi har öppnat upp med fler vårdplatser här under veckan och läget just nu bedömer vi är under kontroll.

Vad säger du till de patienter som skickas hem fast de behöver vård?

– Det är allvarligt och jag beklagar det. Alla som behöver vård ska få det, annars kan det få allvarliga konsekvenser.

Hör mer i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.