Lars Karlsson växte upp med alkoholiserade föräldrar. Foto: SVT

Lars uppväxt blev barnbok: ”Pappa tog sitt liv när jag var tio”

Publicerad

Tillsammans har Lars Karlsson och Anders Jacobsson gjort flera barn- och ungdomsböcker. När de nu tillsammans ger ut boken ”Zombiepappan” är ämnet både tungt och svårt. Något som Lars hoppas kan hjälpa barn som är i samma situation som han varit.

Illustratören Lars Karlsson från Örebro ger nu ut sin andra barnbok, ”Zombiepappan”, tillsammans med författaren Anders Jakobsson som skrivit böckerna om Bert och Sune. Men det är inte alls lika roligt som i dom böckerna. Istället handlar det om att växa upp med en alkoholiserad förälder.

Och boken handlar om Lars egna upplevelser från barndomen.

-Jag har levt med en alkoholiserad pappa som tyvärr tog sitt liv när jag var 10 år. Något som  satte djupa spår i mej. Jag har haft många svåra år och mycket funderingar. Varför dör min pappa? Alltså man förstår ju inte, man är för ung, så det har varit en slags terapi för att göra den här boken också, säger Lars. 

I den nya boken dör den ena föräldren och den andra blir alkoholiserad. Trots det tunga ämnet så hoppas Lars att boken ska kunna nå ut och att barn som nu befinner sig i en situation med alkoholiserade föräldrar ska kunna få hjälp genom läsningen

-Det tror jag kan komma väldigt bra till pass, för jag kan ju verkligen sätta mej in i hur ett barn mår med en alkoholiserad förälder. Alla känslor, frustration, man är rädd. Hur man anpassar sig och hur man begränsar sig till sitt eget sovrum väldigt mycket, säger Lars Karlsson.

Boken ges ut senare i höst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.