Legojesus får sällskap

Publicerad

Ett tusental barn i Västerås har under sex månader lagt 460.000 pärlor för att återskapa ett av världens mest kända konstverk.

-Det är Leonardo da Vincis fresk från Milano som vi har byggt pärlor. Jag tycker om den, det är ett fantastiskt trevligt motiv, säger Per Wilder, präst i Önsta-Gryta kyrka.

Det är förmiddag i Önsta kyrka i Västerås. En 7,5 meter lång och 1,5 meter bred pärlplatta av konstverket Nattvarden, Jesu sista måltid med sina lärljungar, har just färdigställts.

-Jag tyckte det verkade roligt att vara med och bygga en så stor pärlplatta, säger Emelie Johansson.

-Det är ett minne för livet, säger Emma Bramming.

Jesus i lego
Väggmålningen Nattvarden finns annars i klostret Santa Maria della Grazie i italienska Milano. Det var där da Vinci målade sin berömda väggmålning i slutet av 1400-talet.

Önsta-Gryta församling har profilerat sig på udda konstverk tidigare. En Jesusstaty gjord av lego som står vid altaret har väckt uppmärksamhet i omvärlden.

Vad betyder det att integrera barnen i det här arbetet?
-Det var ju hela huvudsaken. En sådan här tavla har ju inget som helst värde om man inte har varit med och gjort den tillsammans, säger Per Wilder.

Jens Larsson
Linda Bock

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer