KS-ordföranden i Lekeberg analyserar kommunens kommande steg för vad han anser vara en jämställdhetsfråga i videoklippet. Foto: Johannes Weckström /SVT

Lekeberg förser 250 kommunala toaletter med gratis mensskydd

Publicerad

Bättre arbetsmiljö, mer jämställt och ett sätt att avdramatisera frågor kring mens. Nu blir Lekeberg nästa kommun att erbjuda gratis mensskydd på kommunens toaletter.

Lekebergs kommun kommer att införa gratis mensskydd på samtliga av kommunens 250 elev- och personaltoaletter. Formellt klubbas beslutet 1 juni i Kommunstyrelsen men eftersom majoriteten redan ställt sig bakom förslaget så blir det av.

– Det är ett sätt att göra det lite mer jämställt i kommunen, konstaterar Johan Niklasson (C). Det här är något som killar inte alls behöver fundera över så då försöker vi underlätta för kvinnor och tjejer och även avdramatisera frågor kring mens.

Installeras till hösten

En uppskattning är att kostnaden hamnar på 75 000 kronor om året.

– Men det är något vi får utvärdera så att vi har en säkrare siffra till nästa års budget.

Även om beslutet fattas i juni så kommer det att krävas upphandling och montering av behållare för mensskydd så först till hösten väntas de första sitta uppe.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.