Foto: Henrik Montgomery/TT

Lekebergs vindkraftverk växer

Uppdaterad
Publicerad

De planerade vindkraftverken i Lekebergs kommun kan komma att få en ny maxhöjd. Företaget Stena ansöker nämligen om att få utöka maxhöjden från 185 till 250 meter.

Det gäller 16 vindkraftverk som ska uppföras norr om Mullhyttan. Bolaget Stena Renewable har fått tillstånd för att bygga vinkraftverken men låga energipriser fick bolaget att bromsa projektet och avvakta byggandet i nästan två år.

Nu har de för avsikt att dra igång projektet så snart som möjligt, men innan dess vill de få klartecken att göra vindkraftverken större, från 185 till 250 meter.

– När man går högre upp blåser det mer. Fördelen är att vi producerar mer energi och på så sätt blir det positiv miljöpåverkan, säger Peter Zachrisson vd på Stena Renewable.

Ska se över miljöaspekter

I samband med den nya höjden kommer man behöva se till de miljöaspekter som finns. Det säger Wendla Torstensson (C) kommunalråd i Lekebergs kommun.

– Det vi ska ta ställning till är om totalhöjden gör någon väsentlig skillnad för hälsa och miljö, säger Wendla.

Men bolaget Stena Renewable bedömer att miljön inte kommer påverkas på något annat sätt om verken blir högre.

– Det är egentligen bara det visuella, säger Peter Zachrisson.

Ett samråd kommer att hållas den 27/11 klockan 17:00 – 19:30 i Fjugesta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.