Elever på Lekebergsskolans högstadium har blivit så störande att skolan sätter in ledsagare när hantverkare ska göra jobb på skolan. Foto: SVT

Lekebergsskolan sätter in ledsagare för att freda hantverkare från elevtrakasserier

Uppdaterad
Publicerad

Det munhuggs, provoceras och trakasseras på Lekebergsskolan i Fjugesta. Men det handlar inte om bråk mellan elever. Istället är det personal från kommunens fastighetsbolag som utsätts av högstadieelever. Det har fått VD:n att reagera.

Personal från Lekebergs Kommunfastigheter (Leko) kommer inte längre att utföra arbeten på Lekebergsskolan utan att ledsagare från skolan följer med. Något som Nerikes Allehanda var först med att rapportera.

Anledningen är att elever provocerar och trakasserar Lekos personal när de kommer till skolan för att utföra arbeten.

– Den allvarligaste incidenten inträffade då en person fick en järndörr igensparkad rakt i ansiktet, säger Lekos vd Sören Skårsjö till SVT Nyheter Örebro.

Skapa säker arbetsmiljö

Vid andra tillfällen har elever haft sönder inredning mitt framför ögonen på personal från Leko. Dessutom munhuggs det rejält.

– Vi vet ju inte när nästa incident sker och kan inte göra något för att skydda vår personal, säger Sören Skårsjö. Det handlar om att skapa en säker arbetsmiljö och därför har vi nu begärt hjälp från skolan.

Skolpersonal följer med som ledsagare

Hjälpen kommer att bestå av personal från skolan som följer med Lekos personal när de är på skolan.

– Då får skolpersonalen ta hand om eleverna och eventuella situationer som kan uppstå. Det är en lösning som både vi och våra medarbetare är nöjda med.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer