Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Man törs aldrig sätta sig ner och slappna av”. I klippet hör du Johan Gille, teaterchef. Foto: Sophie Olsson Rahlén/SVT

Lerbäcks teater firar 20 år: Har lockat hundratusentals besökare genom åren

Uppdaterad
Publicerad

2004 satte äkta paret och teatercheferna Johan och Jenny Gille upp den första familjeföreställningen i Lerbäck. En liten by med ett hundratal invånare, norr om Askersund.

I sommar firar teatern 20-årsjubileum med samma föreställning, Rasmus på luffen.

– När vi startade var det ett test för att se om det går att spela teater ute på landet, säger Johan Gille.

Privatteatern ligger på Lerbäcks gästgiveri där paret Gille också bor. Verksamheten som drog igång med familjeföreställningarna på somrarna utökades snart med farser och mordgåtor med middag och möjlighet till övernattning.

– Nu är vi åtta fast anställda och har en mängd inhyrda på kontrakt, både skådespelare och kökspersonal, säger Johan Gille.

Barnskådespelare från länet

Sommarföreställningarna har många gånger byggt på Astrid Lindgrens mest älskade sagor, bland andra Pippi Långstrump, Ronja rövardotter och Bröderna Lejonhjärta.

Nu repas det för fullt på friluftsscenen inför premiären av sommarens uppsättning av Rasmus på luffen. Som vanligt är ensemblen en blandning av professionella vuxna skådespelare och barnskådespelare.

– Det är sju barn från halva Örebro län som turas om på scenen, säger Johan Gille.

Vad har varit det största glädjeämnet?

– Det är att man får så mycket tillbaka från publiken,  säger han.

I klippet berättar Johan Gille om tankarna när de satte igång, utmaningarna genom åren och hur många besökare teatern har haft.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.