Foto: SVT

Letar i mobiltelefoner efter konst

Publicerad

Under ett års tid ska konstnären Henrik Teleman tillsammans med tolken Zainab Witwit intervjua flyktingar och låna bilder ur deras mobiltelefoner. Bilderna ska i sin tur bli en konstutställning. Nästa vecka kommer de till Örebro län.

I telefonen finns hela människan. Det menar konstnären Henrik Teleman som tillsammans med tolken Zainab Witwit ska besöka flyktingförläggningar i hela Sverige.

Där kommer han dels att intervjua de boende men också samla in bilder från deras mobiltelefoner för att skapa en konstutställning.

 – Vad som är viktigt i det här projektet är att vi inte fokuserar på hemskheter i första hand, som bombningar och flykten över havet. Det kommer med ändå. Vi fokuserar på människan, även om man haft det rätt otäckt är man väl i första hand mamma eller pappa, och man har en bakgrund som svetsare eller mäklare eller restaurangman eller fotbollsspelare.

– Det är de grejerna vi lyfter fram, som kärlekshistorier, matlagning, uppfostran eller skvaller, säger Henrik till SVT Småland där han är på besök i Lammhult.

Under nästa vecka får Nyhyttan i Järle besök. Det blir den fjärde förläggningen som konstnären besöker. Hittills har han träffat ett 40-tal personer men Henrik Teleman räknar med att träffa långt över hundra innan han är klar.

I samverkan med åtta museer kommer hans projekt att bli en utställning som kommer att turnera runt om i landet. Bok ska det också bli lagom till Almedalsveckan 2017.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer