Partiledarkandidaterna Erik Ullenhag, Nyamko Sabuni, och Johan Pehrson debatterade i Aktuellt. Foto: SVT

Liberalerna i Örebro län vill se Sabuni som partiledare

Publicerad

Partiledarkandidaten Johan Pehrson (L) från Örebro får inte stöd från sitt hemdistrikt. Det står klart efter att Liberalernas länsförbund i Örebro på måndagskvällen nominerat Nyamko Sabuni som efterträdare till Jan Björklund.

På måndagskvällen hade Liberalernas länsförbund i Örebro sitt nomineringsmöte inför det kommande valet av partiordförande för Liberalerna. När de röstberättigade ombuden sagt sitt stod det klart att förbundet vill se Nyamko Sabuni som ny ledare för partiet. Inte ens när medlemmarna i Örebrodistriktet röstade fick Pehrson flest röster – där vann istället Erik Ullenhag.

– Många av våra medlemmar uppfattar henne som tydlig. Hon har ett tydligt budskap som hon står för, säger distriktsordförande Ulrica Solver-Gustavsson. 

Utfallet blev 23 röster för Nyamko Sabuni och 15 för Erik Ullenhag. Örebroaren Johan Pehrson, som även han kandiderar som partiledare, var med i en första votering, men då de andra två kandidaterna fick fler röster gick han inte vidare till det slutgiltiga valet.

Stöd från tunga distrikt

Flera distrikt har som Örebro röstat för Nyamko Sabuni. Bland annat Skåne och Västsverige, två av de distrikt som väger allra tyngst.
Även länsförbundet i Västmanland tog sitt beslut på måndagskvällen.

– Medlemmarna och förbundsmötet i Västmanland ser att Nyamko Sabuni har de bästa förutsättningarna att lyfta partiet. Inte minst när det gäller att föra fram viktiga frågor som hållbarhet, klimat, integration och jämställdhet, säger Roger Haddad, länsförbundets ordförande.

Även Liberalerna Kronobergs rådgivande medlemsomröstning gav ett rungande ja till Sabuni, som erhöll 74,4 procent av rösterna.

Vem som tar över efter Jan Björklund avgörs på ett extrainsatt landsmöte den 28 juni.

Fakta: Så väljs ny partiledare för Liberalerna

Visa

Alla förbund ska presentera sitt förslag på ny partiledare men det slutgiltiga beslutet fattas av de 183 ombuden på det extra landsmötet.

Omröstningen hemlig. Även om de rekommenderats att rösta som majoriteten i deras förbund vill, är ombuden i slutändan fria att rösta på vilken partiledarkandidat de vill.

Källa: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer