Elever på Lillåns skola skapar ljusstakar i koppar. Foto: Monika Bruhn/SVT

Lillån-elever provade på plåtslagaryrket

Uppdaterad
Publicerad

Idag fick klass 9 i Lillåns skola i Örebro välkommet besök – av plåtslagarambassadörer. Syftet: att få fler unga att söka sig till bristyrket.

Det var ett besök av PVF Yrke & Utbildning – plåtslageri- och ventilationsbranschens egen organisation för yrkesutbildning – som stod på schemat. Varje år åker de på högstadieturnéer och håller plåtslagarlektioner runt om i landet.

– Plåtslagare är ett bristyrke. Det är därför vi åker runt och informerar, säger plåtslagaren Patrick Johansson och tillägger, som den plåtslagarambassadör han är:

– Jag har världens bästa yrke.

Hoppas öka intresset

Syftet med turnén är att öka intresset för yrket och låta eleverna prova på att arbeta med plåt på ett enkelt och roligt sätt. Enligt organisationen är bristen på plåtslagare i Örebroregionen så stor att man till och med betecknar det som kritiskt. Inom tre år väntas efterfrågan på plåtslagare vara så stor att antalet behöver öka med 30 procent. Samtidigt som få ungdomar känner till tillräckligt mycket om yrket.

– Jag hade ingen aning, säger Matilda Karlsson.

Hennes bordgranne har i alla fall ett litet hum.

– Min pappa håller på och bygger lite hus så jag vet ungefär vad det handlar om, säger Pelle Persson.

Strålande utsikter

PVF-projektet heter ”Strålande utsikter” och har hållit på i fem år.

– Yrket är väldigt fritt och kreativt, och man får lägga upp sin dag själv. Tycker man om att vara ute så är det guld värt att utbilda sig till plåtslagare, säger projektledaren Therese Berganäs.

Att få till en ljusstake, som var dagens övning, var inte så lätt. Och på frågan om eleverna kan tänka sig att bli plåtslagare varierade svaren:

– Det är tufft, så jag vet faktiskt inte. Jag tror inte det, säger Mattias Mannerstål.

– Kanske. Det verkar ju vara ganska bra betalt och så, tillägger Samuel Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.