Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den nya bron i stål och trä ska stå åtminstone 100 år, enligt entreprenörerna Foto: Simon Rehnström/SVT

Lindbacka bro invigd: ”Oerhört viktig för företagen”

Uppdaterad
Publicerad

Det var många som trotsade regnet när bandet klipptes och den nya bron i Lindbacka invigdes. Framförallt är det företagarna i området Lindbacka bruk som längtat efter den här dagen.

– Det har varit nio långa år som vi varit utan en förbindelse över Svartån. Svårast har det varit för företagarna som inte kunnat få leveranser på samma sätt, säger fastighetsägaren Robert Davidsson.

Den nya bron ska efterlikna den ursprungliga bron som uppfördes 1860 men som togs ur bruk 2015 efter en inspektion.

– Skillnaden sedan bron stängdes av har varit markant, det har inte rört sig mycket folk alls här, säger Christer Eidemar som driver delikatessbutiken Spanish Food.

Nu ser Christer Eidemar ljust på den kommande våren men tror samtidigt att det är många som fortfarande inte är bekanta med utbudet som finns på Lindbacka bruk.

– Vi behöver nog marknadsföra oss ännu mer, det är en väldigt spännande plats med alltifrån kafferosteri och återbruksbutik, till knivsmed och snustillverkare.

Djurlivet främjas

Tidigare fanns även en damm i anknytning till bron som man nu helt tagit bort till förmån för djurlivet i ån vilket möjliggör för vandringsfisk att ta sig igenom.

– Allra roligast har varit att följa arbetet med hur de restaurerar vattnet och gynnar djurlivet i ån, säger Lotta Olsson som bott i området sedan 1981.

Hör om betydelsen för bron bland berörda i klippet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.