Underlivssmärta bland kvinnor är vanligare än många tror. För vissa är det till och med omöjligt att ha åtsittande byxor. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Linnéa forskar om underlivssmärtor: ”Ett större problem än man kan tänka sig”

Uppdaterad
Publicerad

En pågående studie vid Örebro universitet undersöker om behandling med kognitiv beteendeterapi (KBT) i grupp, kan hjälpa kvinnor som lider av underlivssmärtor. Via behandlingsgrupper träffas kvinnor tillsammans, men även ensamma tillsammans med sin partner.

Linnea Engman som är legitimerad psykolog och doktorand, håller i behandlingsstudien vid Örebro universitet. Syftet är att ta reda på om kognitiv beteendeterapi, KBT, kan hjälpa kvinnor med återkommande underlivssmärta. Inte som enda behandlingsalternativ, men som möjligt behandlingssätt. 

Linnea Engman, legitimerad psykolog och doktorand, undersöker om kognitiv beteendeterapi, KBT, kan hjälpa kvinnor med återkommande underlivssmärta. Foto: Jennie Wahlgren / SVT

– Det är ett problem som är mycket mer omfattande än man kanske tänker sig, och som vi inte pratar om. Det är ett problem där det behövs mer kunskap och mer behandling, säger Linnea Engman. 

Möta obehag förknippat med smärta

Hon och hennes kollegor har träffat kvinnor i tre olika grupper, dels under gemensamma träffar och även enskilt tillsammans med deras partner. 

– Vi har en hel del deltagare som gått från att inte kunna ha samlag på flera år, för att det varit för smärtsamt, till att efter behandlingen kunna ha ett sexliv som de är nöjda och glada med, och kan njuta av. 

Under behandlingen har deltagarna bland annat fått med sig avslappningsövningar, och hjälp att möta obehag eller rädsla som är förknippat med smärta. 

– Man kan jämföra med annan typ av smärtproblematik där man vet att långvarig smärta vidmakthålls och förvärras av olika psykologiska mekanismer, såsom våra tankar och känslor kring smärtan. Vid annan typ av långvarig smärta har man sett att KBT är väldigt effektivt, det är det vi på något sätt försöker översätta till den här smärtproblematiken. 

Hoppas påverka riktlinjer

Studien är en del av ett samarbete med en forskargrupp i Nederländerna och målet är att behandla 160 kvinnor och deras partners. Efter att ha genomfört behandlingar i Örebro, ska nu Linnea och hennes kollegor försöka rekrytera deltagare till behandlingsgrupper i Stockholm. 

– Vad jag självklart hoppas på eller vi hoppas på är att på lång sikt är att lyckas påverka de riktlinjer och rekommendationer kring vård som i dagsläget inte finns för den här problematiken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.