Läckte livsfarlig gas – trots att tågvagnen var nybesiktigad

Uppdaterad
Publicerad

Tankcontainern som läckte svaveldioxid på rangerbangården i Hallsberg igår var nybesiktigad och 100 procent tät enligt företaget Wibax i Piteå som hyr containern för att köra svaveldioxid från Boliden i Rönnskär.

Läckagetest med bland annat ammoniakblandat vatten hade utförts säger Bo Westerlund, säkerhetsansvarig på Wibax till Tvärsnytt.

– Jag var själv på plats när testet gjordes. Det som inträffat är allvarligt och vi kommer nu att utreda händelsen ytterst noggrant, säger han.

Tillverkad i Ystad

Tankcontainern hade dessutom så sent som i juni i år genomgått lagstadgad besiktning av Inspecta, som är ett ackrediterat besiktningsorgan.

Tankcontainer är tillverkad av företaget Tankmobil AB i Ystad, men hyrs av Piteåbolaget Wibax.

Den här typen av vagnar kontrolleras med 2,5 års mellanrum.

”Noggran besiktning”

– Tanken provtycks med 12 bar och det sker noggran invändig och utvändig besiktning, säger Ulf Svensson hos ägaren Tankmobil AB.

Från Trafikverkets sida menar man att området där läckaget inträffade tillhör kommunens infrastruktur och därför kommer man inte från Trafikverkets sida göra någon utredning.

Polisen i Örebro däremot har upprättat en anmälan om brott mot miljöbalken och ärendet är lämnat till en miljöåklagare för vidare utredning.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.