Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sabina Litens Karlsson, toxikolog och nutritionist vid Livsmedelsverket, anser inte att de uppmätta nivåerna av PFAS i Hjälmargös ger anledning till oro. Hör mer i videoklippet. Foto: SVT

Livsmedelsverket tonar ner varningslarm om Hjälmargös

Publicerad

Nyligen presenterade Naturskyddsföreningen en rapport om förekomst av miljögiftet PFAS i svensk matfisk, bland annat Hjälmargös. Livsmedelsverket, som idag inte har särskilda kostråd kring just de typerna av gifter, menar att undersökningen rapporten baseras på är bristfällig och att dagens kostråd om svenskfångad matfisk omfattas av de som redan finns.

I undersökningen som rapporten ”PFAS i sommarmat” baseras på har 15 olika livsmedel köpts in i mataffärer och skickats till analysföretaget Eurofins. Bland annat en gös från Hjälmaren, där det konstaterats 3 mikrogram PFAS-4 per kilo fisk. Halterna överskrider därmed inte de juridiska gränsvärdena inom EU som började gälla den 1 januari.

– Ser vi på de här halterna är de inte särskilt anmärkningsvärt höga om man sätter dem i relation till andra miljögifter i gösen som vi redan har kostråd för, säger Sabina Litens Karlsson toxikolog vid Livsmedelsverket.

Olika räknesätt

Naturskyddsföreningen menar dock i sin rapport, som fått stort genomslag i media, att man i dagsläget inte tar hänsyn till de hälsobaserade gränsvärden som finns. I rapporten har man utifrån dem räknat fram hur mycket man kan äta per dag. Förfarandet ifrågasätts av toxikologen på Livsmedelsverket.

– Skulle vi göra en sådan här undersökning skulle vi räkna på hur ofta man kan äta fisken. Vi skulle inte jämföra med ett dagligt intag eftersom man inte heller bör äta gös varje dag, utan det är en fisk man kan variera sitt fiskintag med, enligt våra kostråd.

Arbete om kostråd

För närvarande pågår ett stort arbete inom EFSA, den europeiska livsmedelsmyndigheten, som ska väga in flera aspekter i framtagandet av kostråd. Det arbetet beräknas vara klart 2025 och fram till dess är Livsmedelsverkets hållning att nuvarande kostråd för svensk matfisk innefattar förekomst av PFAS.

– Vi tycker det är väldigt synd att det blir mycket skrämsel i den här frågan som gör att människor kan bli onödigt rädda för att äta fisk överhuvudtaget, säger Litens Karlsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.