Nerikes brandkår. Foto: Kristian Åkergren/SVT

Ljusnarsbergs kommun går över till Nerikes Brandkår

Publicerad

För ett år sedan rapporterade SVT Örebro om en ansträngd arbetsbelastning och svårigheter med att rekrytering i Kopparberg vilket gjorde att 19 brandmän valde att säga upp sig.

Där och då öppnade kommunstyrelsens ordförande Ewa-Leena Johansson (S) för att Ljusnarsbergs kommun skulle gå med i Nerikes Brandkår, och nu blev den viljan till verklighet när fullmäktige under torsdagen tog ett enhälligt beslut om att gå över.

– Ludvika och Västerbergslagens räddningstjänst önskan är att ingå i ett större sammanhang och vi är för små för att ingå i det. Vi samarbetar redan på många olika nämnder i Närke-regionen vilket underlättade det här beslutet med att gå över till Nerikes brandkår, säger Ewa-Leena Johansson.

I Nerikes brandkår ingår redan åtta av länets tolv kommuner: Örebro, Kumla, Lindesberg, Laxå, Nora, Hallsberg, Lekeberg och Askersund. Ljusnarsbergs blir den nionde.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.