Fotografier av Lasse Persson i Ankarsvärds magasin. Foto: Julia Eriksson / SVT

Ljusskrivare visar sina bilder i sommar

Publicerad

Sju fotografer tolkar samma tema – det kan inte bli annat än mycket varierande och konstfyllt. I sommar är det under rubriken ”Ljusskrivare” som Karlslund bjuder på utställning i ett av magasinen.

Ljusskrivare är det grekiska ordet för fotograf direkt översatt. Eller mer detaljerat ”en person som med ljus framställer grafiska bilder”.

Det är också rubriken för årets sommarutställning i Ankarsvärds magasin på Karlslunds herrgård där sju av länets mest namnkunniga fotografer tolkar titeln.

Kurdistan – både på plats och här

Sten Lundberg är en av dem. Han har tagit med sig bilder av Kurdistan, både sådana han tagit på plats men även av kurder som idag bor i Sverige.

Sten Lundberg visar bilder från Kurdistan i sommar. Foto: Julia Eriksson / SVT

– Jag vill att människor ska känna att de kommer nära människorna på bilderna. Och hur det är att leva där och att leva som kurd i Vivalla i Örebro.

Filmfoton i stort format

Roine Magnusson hade redan börjat att experimentera med ljus och nya sätt att fotografera när han fick veta titeln på årets utställning.

– Det passade ju mycket bra, konstaterar han. Jag ställer ut bilder som är filmfotograferade i stort format och inte digitala. Jag har också jobbat med ljus framför kameran.

Foto av Roine Magnusson som ställer ut i Karlslund i sommar. Foto: Julia Eriksson / SVT

Gyttjebad i Grekland

Lasse Persson stötte på en ovanlig plats när han tillbringade en månad i Kavala i Grekland.

– En bit utanför staden fanns ett gyttjebad där folk badat sedan urminnes tider. Det var fascinerande att se dem som badade där och minst lika spännande att själv prova att sjunka ner i gyttjan. Det var en känsla av tyngdlöshet samtidigt som man sögs ner.

Vernissage blir det 20 maj och utställningen pågår till 16 september.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer