LO-basen kritiserar Örebro kommun

Uppdaterad
Publicerad

Örebro kommun har sagt upp femton personer med arbetssvårigheter. I dag besökte LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin kommunens Praktikcentrum. Hennes kritik är hård.

-Jag tycker det är förskräckligt. Jag tycker det är skamligt av kommunen att bete sig så här. Man gör inte så mot människor som har jobbat i så många år åt kommunen, säger Wanja Lundby-Wedin.

LO-fackets ordförande besökte på onsdagen Praktikcentrum i Örebro. Där fick hon träffa Tommy Svensson och flera av de fjorton andra som blivit uppsagda av kommunen genom ett brev på posten.

De har så kallade OSA-jobb, offentligt skyddade anställningar, för att de av olika skäl haft svårt att få jobb på annat vis.

”Oanständigt”

Tanken är att man efter några år på ett OSA-jobb ska slussas vidare till andra jobb. Men så har det inte blivit, utan flera har jobbat kvar på Praktikcentrum i över 20 år. Nu ville kommunen sätta stopp för det, och ge platserna till yngre personer i stället.

-Det rimliga vore ju att man sa: nu börjar vi arbeta på ett nytt sätt, nu får alla veta att det är två år till och under den tiden ska vi hjälpa till att slussa ut till andra anställningar. Det här är oanständigt, säger Wanja Lundby-Wedin.

Örebro kommun har lovat att hitta nya platser eller pensionslösningar åt de uppsagda, som måste lämna Praktikcentrum i juni.

-Jag kan bara beklaga att hanteringen har varit som den har varit, men Örebro kommun kommer att hitta och lösa varje fall enskilt, säger Lena Baastad (S), kommunstyrelsens ordförande.

-Jag skulle vilja gå kvar här, och hålla på med det som jag har gjort, tills jag blir 65. Det är ju min önskan, säger Tommy Svensson, som Tvärsnytt intervjuade efter chockbeskdet för en vecka sedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.