I Hjortkvarn inleds glasstillverkningen hos Go Glass redan vid halv sextiden på morgonen under högsäsong för att möta efterfrågan.
– En lördag kan vi ha 30-40 meter kö här utanför, 6-7 man som skopar glass och några som servar bakom, säger Anders Isacson.
Gäller att gilla jobbet
Framgångsreceptet för en glasstillverkare innehåller inte så många hemligheter, men flera viktiga beståndsdelar.
– Det är att ha bra råvaror, bra maskiner och ett glatt humör. Att man tycker om det man gör, säger Marianne Isacson.
Dagligen säljs mellan 200-300 kg glass i den lokala butiken. Förra året tillverkade man ca 30 ton som också distribueras till återförsäljare. Kunderna slickar oftast i sig säkra kort om de själva får välja, enligt Marianne.
– Kundernas favorit är nog choklad och vanilj, säger hon.
Varm mässa väckte nya tankar
Företaget som från början handlade med produkter och maskiner för konditorsbranschen fick ytterligare ett ben att stå på efter ett mässbesök i Italien för 12 år sedan.
– Jag blev övertalad av en konditor att provsmaka italiensk glass. Jag är ingen glassfantast och var lite motsträvig. Jag testade en limesorbet som fick mig att se glass med helt nya ögon, säger Anders.
Grädde stänger in smakerna
Det är därför mest sorbet och italiensk glass som tillverkas i Hjortkvarn.
– Skillnaden mot gräddglass, som är vanligare i USA och ofta här i Sverige är fetthalten. I gräddglass är den 10-25% och i den glass vi tillverkar ligger den mellan 4-9%. Grädde öppnar upp smaklökarna i varm mat, medan den lägger sig som ett lock i kall mat, säger Anders Isacson.
Det händer det att även en glassfabrikant tar det kallt.
– Jag är lite väderberoende. Är det soligt och varmt så tar jag gärna en sorbet, för de är väldigt läskande. Är det svalare ute så tar jag gärna någon söt glass, säger Marianne.