• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

14 kristdemokrater kritiserar partistyrelsens förslag Foto: SVT / TT

Lokala KD-toppar kritiska mot partistyrelsens förslag

Uppdaterad
Publicerad

Inför att Kristdemokraterna nästa helg ska besluta om partiets framtida rikspolitik så kommer nu lokal kritik mot partistyrelsens förslag. I en debattartikel i tidningen Dagen vill bland annat Lennart Bondeson och Bechet Barsom stoppa ett förslag om skärpta krav för familjeåterförening.

Kristdemokraternas partistyrelse föreslår att alla som invandrat till Sverige och därefter vill ta sina närmsta anhöriga till landet måste kunna försörja sina anhöriga ekonomiskt och med bostad.

Partistyrelsen menar bland annat att detta skapar incitament för att personer i den här situationen ska komma ut i arbete och försörja sig själva.

Men i en debattartikel i tidningen Dagen skriver lokala KD-topparna Lennart Bondeson och Bechet Barsom, tillsammans med 12 partikollegor, att förslaget är synnerligen allvarligt.

– Barn får inte separeras från sina föräldrar. I vår politik är familjeperspektivet en grundpelare som vi tycker att det här förslaget hindrar. Myndigheter ska inte försvåra för att barn ska kunna vara med föräldrar, säger Lennart Bondeson, kommunalråd i Örebro kommun.

Partiet byter linje

Bondeson och de KD-politiker som skrivit debattartikeln menar att partistyrelsens förslag står i strid med flera internationella konventioner, inte minst barnkonventionen som blir svensk lag vid årsskiftet.

Det går även emot partiets egna principprogram, hävdar de.

– I juni beslutade riksdagen med stöd av Kristdemokraterna om en ovillkorlig familjeåterförening. Det fick kritik från Moderaterna och Sverigedemokraterna som ville hindra familjeåterförening med bland annat återföreningskrav. I den debatten använde Ebba Busch Thor de argument som vi nu framför i vår kritik mot partistyrelsens förslag, säger Lennart Bondeson.

Samtidigt öppnade Ebba Busch Thor upp för att samtala med SD tidigare i år – vad tycker du om den här inriktningen?

– I stort sett alla partier i riksdagen har skärpt sin politik. Migrationspolitiken har skärpts, vilket det finns skäl för, men man får inte hamna i målkonflikter, säger Bondeson och fortsätter:

– När man tog beslut om att samtala med SD var jag och flera andra skeptiska. Men att föra samtal med andra partier i riksdagen är inte konstigt, det gör man redan i utskott och ute i kommuner. Det jag kan vara rädd för är vad samtalen leder till i nästa val, öppnar det upp för att samarbete eller att bilda regering med SD är jag orolig. Man ska vara försiktig så det inte blir ett sluttande plan. Men jag tycker det varit fel att man ställt SD utanför, det har gjort dem till offer, säger Lennart Bondeson. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.