Allt fler unga lever på minimala löner Foto: Svt

Unga blir allt fattigare

Uppdaterad
Publicerad

Unga mellan 20 till 34 år har fått det allt sämre inkomstmässigt. I Hällefors har den här gruppen mer än fördubblats på tio år.

SVT:s kartläggning över inkomstfördelningen i landet över tid visar att de flesta fått det bättre ställt ekonomiskt, förutom gruppen mellan 20 och 34 år med en inkomst under fem tusen kronor. I Hällefors har den gruppen unga fattiga mer än dubblerats. I Arboga i Västmanlands län ser det nästan lika illa ut.

– Med de här inkomsterna så kan man inte sätta guldkant på tillvaron, utan här handlar det om att prioritera väldigt hårt, säger Ritha Sörling (S), kommunalråd i Hällefors.

Den tunga industrin i Hällefors har inte längre samma stora anställningsbehov, och andra företag i kommunen håller igen. Det gör att många unga går arbetslösa, och en stor andel av dem får försörjningsstöd.

– Den här gruppen kanske inte har körkort eller bil, de kan inte pendla till jobb på andra orter. De kanske inte har en fullödig utbildning som ger jobb, säger Ritha Sörling.

Hällefors har bland de högsta arbetslöshetssiffrorna bland ungdomar i länet och Arbetsförmedlingen, som ska förmedla jobb, har nästan inga jobb att förmedla.

Vad har de här ungdomarna för framtid i Hällefors?
– Ja, vår möjlighet är ju att få mer arbetsplatser i kommunen. Det är ju egentligen det enda, att försöka skapa mer jobb, säger Ritha Sörling.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Svenskarnas inkomster

Mer i ämnet