Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör krissamordnaren Maria Mehlqvist från LRF Örebro berätta om torkan och arbetet med att hitta lösningar. Foto: Malin Gotlin/SVT

LRF har startat beredskapsgrupp för torka: ”Sommaren 2018 har gett oss bra inspel”

Publicerad

Den torra sommaren 2018 blev en riktig väckarklocka. Nu har LRF startat en nationell beredskapsgrupp för att stå bättre förberedda för kommande torkaperioder.

– Vi kommer att bevaka situationen i landet noga, säger krissamordnaren Maria Mehlqvist, som leder gruppen.

Beredskapsgruppen består av medarbetare från hela landet. Maria Mehlqvist från LRF i Örebro leder gruppen, som nu träffas varje vecka för att stämma av situationen i landet. Man har kontakt med Regeringskansliet och lämnar även lägesuppdateringar till Jordbruksverket.

– På många håll är man klar med första vallskörden och den blir lägre än normalt. Kommer det inte regn efter den här första skörden blir det en dålig tillväxt inför nästa. Det finns en oro att grovfodret inte ska räcka och betena har inte heller växt till sig, så en del behöver redan nu stödutfodra, säger Maria Mehlqvist.

Inte kris än

Hon vill just nu inte använda ordet kris för att beskriva situationen, men konstaterar att situationen för landets lantbrukare snabbt kan förvärras för varje vecka som går där regnet uteblir.

– Vi har dragit lärdomar från sommaren 2018, om vad som är viktigt att tänka på om det blir en liknande sommar i år, säger Maria Mehlqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.