Lammproduktionen har minskat med 11 procent de senaste fem åren i Örebro län. Foto: TT

LRF: Lammproduktionen måste öka

Uppdaterad
Publicerad

Lammproduktionen har sjunkit med 11 procent de senaste fem åren. Produktionen behöver öka för att möta efterfrågan, det menar Gudrun Haglund-Eriksson representant från Lantbrukarnas Riksförbund Örebro

Gudrun Haglund-Eriksson är ledamot i LRF Örebros regionstyrelse och är även själv lammproducent. Även om produktionen av lammkött ökar över hela landet minskar den i flera rovdjurslän, menar hon, och pekar särskilt på Örebro och Värmland.

– Mellan 2010 och 2015 ser vi, av siffror som Länsstyrelsen tagit fram, att lammproduktionen minskat med 11 procent i Örebro och 13 procent i Värmland, säger Gudrun Haglund-Eriksson.

Pengar till rovdjursavvisande stängsel

För att öka fårantalet behövs aktiv rovdjurspolitik och mer pengar till förebyggande åtgärder, menar hon.

-  Den dagen vi utsätts för angrepp så ska vi få den hjälp vi behöver, så länge det finns rovdjur kommer det finnas angrepp. Pengar till rovdjursavvisade stängsel, som det ser ut i dag, är slut fram till 2020.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer