Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Ann-Christine Mannerling på miljömedicin berätta varför det är viktigt att mäta luftkvalién vid förskolor och vad som kan göras för att minska luftföroreningarna. Foto: SVT

Luftföroreningar mäts vid förskolor i Örebro

Publicerad

Barn är extra känsliga för luftföroreningar men hur är egentligen luften där de vistas mest? Ja, det håller miljömedicinska enheten på Region Örebro län på att undersöka.

I maj förra året sattes två luftföroreningsmätare upp vid två olika förskolor i Örebro kommun. I snart ett år har de samlat in data och i maj ska de plockas ner för att analyseras.

– Vi börjar analysera direkt när vi tar ner dem och sedan sammanställs resultatet i en rapport som blir klar i höst, säger Ann-Christine Mannerling, enhetschef på miljömedicinska enheten vid Arbets- och miljömedicin på Region Örebro län.

Klimat och miljö – SVT Örebro

Skärpta gränsvärden

WHO kom med tuffare riktlinjer för luftföroreningar 2021 och EU jobbar nu på att skärpa gränsvärdena så att de blir mer i linje med WHO. Samtidigt visar forskning att vi påverkas också vid låga halter.

– Förut trodde man att bara höga halter gav effekter. Nu vet vi att också väldigt låga nivåer kan påverka hälsan, säger professor Thomas Sandström.

Viktigt att mäta på plats

SMHI gör modellberäkningar för luftkvaliteten i Sverige, men att göra faktiska mätningar vid förskolor är också viktigt, enligt Ann-Christine Mannerling.

– Barn är extra känsliga eftersom deras luftvägar och immunförsvar är under utveckling. Och modellering kan underskatta de verkliga värdena, därför är det viktigt att mäta.

Var förskolor byggs har betydelse

Förutom att få ner luftföroreningarna är det också viktigt att kommuner planerar när det är dags att bygga nytt.

– Placera förskolorna långt från biltrafik, säger Ann-Christine Mannerling.

Luftföroreningar och barn

  • Exponering för luftföroreningar tidigt i livet riskerar att ge livslånga konsekvenser för barnens fysiska och mentala utveckling.
  • De vanligaste luftföroreningarna där barn vistas kommer från trafiken eller från eldning med ved. Andra viktiga källor till förorenad luft är rökning inom- och utomhus.
  • När barn utsätts för luftföroreningar under lång tid kan utvecklingen av lungorna påverkas så att lungorna växer sämre samt att lungfunktionen påverkas. Utvecklingen av barnets lungor har även betydelse för hälsan senare i livet.

Källa: Naturvårdsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimat och miljö – SVT Örebro

Mer i ämnet