Mackar läggs ner på löpande band

Uppdaterad
Publicerad

Förra året minskade antalet bensinmackar med tre procent och mycket tyder på att den så kallade ”mackdöden” gått ännu fortare under 2008, enligt Glesbygdsverkets årsbok. Vi har träffat Annika Johansson, vars bensinmack kan tvingas stänga i februari.

I nära två år har hon satsat för fullt på upprustningen av macken.

Målat och byggt om. Men nu är det stopp. Bensinbolaget Hydro som äger bensintankarna och pumparna vill inte driva verksamheten här i Åsbro i Sydnärke längre.

-Det är inget roligt alls, jag hade bara haft macken i ett år ungefär när uppsägningen kom, säger Annika Johansson till Tvärsnytt.

Annikas mack är inte den enda som hotas av nedläggning. Bara senaste året har 400 bensinstationer lagts ner och branschorganisationen Svensk bensinhandel räknar med en minskning på ytterligare 600 de närmsta två åren. Glesbygden är värst drabbad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.