Magnus Wetterholm, konstnärlig ledare för Stadra Teater, minns vännen Rikard Wolff. Foto: SVT/TT

Magnus Wetterholm minns vännen och kollegan Rikard Wolff

Publicerad

Stadra Teaters konstnärlige ledare minns Rikard Wolff: ”Trots att han blev en stjärna blev han aldrig högfärdig. Kärleken till publiken var det viktigaste.”

– Jag vill inte acceptera att han är borta!

När SVT Örebro når konstnärlige ledaren för Stadra Teater Magnus Wetterholm så är det ett i ett mycket känsligt ögonblick.

Beskedet om att kollegan och vännen Rikard Wolff gått bort efter en lång tids sjukdom fick han tidigare på dagen.

– När han var förra sommaren var han så skör, minns Magnus. Redan då befarade jag att han inte skulle orka mer.

Bemötte alla med respekt

Magnus Wetterholm lärde känna Rikard Wolff 1974 i Karlstad då båda började med amatörteater. Senare slog Rikard Wolff igenom i Unga Klaras succéföreställning ”I Lusthuset” med bland annat Björn Kjellman, Etienne Glaser och Pia Johansson.

– Jag var där och såg den och flera andra av Rikards sucéer. Men att han blev en stjärna på film och scen gjorde aldrig att han blev stöddig eller högfärdig. Han var alltid generös och bemötte alla med respekt. Och kärleken till publiken behöll han hela livet.

Sammanlagt gästade Rikard Wolf Stadra Teater åtta gånger.

– Första gången var 2003 och då hade vi plats för 80 personer, minns Magnus Wetterholm. Det kom 128. Alla föreställningar med Rikard blev alltid utsålda.

Stor betydelse för HBTQ-rörelsen

Medan Magnus har många minnen från en lång vänskap tror han ändå att de flesta kommer att minnas honom i rollen som Zack i Änglagård eller som sångerskan Maria Callas.

– Men man får inte glömma det han har gjort för HBTQ-rörelsen. Det är också oerhört viktigt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.