Johan Niklasson (C), kommunalråd i Lekebergs kommun. Foto: Martin Wik /SVT

Lekebergs kommunalråd Johan Niklasson (C) kritisk mot regionen: ”Handlar ju om liv och död”

Uppdaterad
Publicerad

4,5 minuter längre ambulansutryckningstid till kommunen än andraplacerade Lindesberg. Det får kommunalrådet i Lekeberg, Johan Niklasson (C), att rikta skarp kritik mot Region Örebro län.

– Det handlar ju faktiskt om liv och död.

Från det första anropet till första ambulanspersonalen är på plats i Lekeberg tar det drygt 22 minuter. Det är överlägst längst responstid i Örebro län.

– Det är inte acceptabelt. Det måste det bli en ändring på. Det har sett ut så här i många år nu och det här skulle ha ordnats tidigare, säger kommunalrådet Johan Niklasson (C) till SVT Nyheter Örebro.

Har sökt dialog

Johan Niklasson säger att Lekebergs kommun vid upprepade tillfällen genom åren sökt kontakt och dialog med regionen om sakfrågan, men att det inte hjälpt.

– Det ser likadant ut nu som det gjorde för flera år sedan. Jag menar, våra medborgare har lika rätt till ambulanssjukvård som andra invånare i länet har. Det här handlar ju om liv och död, säger han och tillägger:

– När den nya ambulansstationen kommer på plats i Berglunda, då tror jag mycket kommer lösa sig. Men fram tills dess då?

Ska bjuda in på nytt

Ordförande i regionens hälso- och sjukvårdsnämnd, Karin Sundin (S), bemöter kritiken:

– Vi bjöd in Lekebergs kommun till ett möte kring just detta i höstas, men då avböjde man. Och nu noterar jag att man åter tar kontakt, men denna gång via media.

Sundin säger att det hela är ett angeläget problem som hon gärna för en dialog tillsammans med Lekebergs kommun kring.

– På måndag ska jag skicka en ny inbjudan till ett möte, så vi kan prata igenom detta.

I klippet: Se hur utryckningstiderna ser ut till de övriga kommunerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.