Exempel på yrken att utbilda sig till är snickare, industritekniker eller elektriker och inom områden som barnomsorg och omvårdnad. Foto: Herik Witt/TT

Målarstrejken utdvidgas i Örebro

Uppdaterad
Publicerad

Målareförbundet har strejkat sedan 7:e april. Nu varslar Seko, Byggnads och Svenska Elektrikerförbundet om sympatistrejk.

Målarstrejken utvdigas. Nu varslar både Seko, Byggnads och Elektrikerna om sympatistrejk. Målareförbundet gick ut i strejk den 7:e april. Den 22:a april utvidgar man strejken och måleriföretagen påbörjar en lockout.

Påbörjar sympatistrejk vid månadsskiftet

Seko och Byggnads kommer om inget avtal nås att gå ut i sympatistrejk den 29:e april, Elektrikerna väntar till 2:a maj med att ta ut sina medlemmar i strejk i sympati för målarna. Byggnads skrev nyligen på avtal i tidigare byggstrejk.

– Vi ställer oss bakom Målareförbundet i den här konflikten. I nuläget är inga företag i Örebro berörda, men det finns företag som verkar i hela landet som berörs av strejken. Skulle de vara i Örebro vid tillfället kan även Örebro komma att beröras, säger Kenneth Svärd ordförande för Byggnads Örebro-Värmland.

Elektrikernas strejk påverkar fem företag

Av Svenska Eletrikerförbundets sympatistrejk påverkas fem företag på sex arbetsplatser i Örebro.

– Målarna har varit ute i åtta dagar nu utan att motparten varit villiga till förhandlingar. Nu är det dags att de gör upp med målarna, därför går vi ut, säger Urban Pettersson från Svenska Elektrikerförbundet.

För Målareförbundet rör strejken framförallt ackordssystemet som man vill behålla i sin nuvarande form.

Dessa företag berörs i Örebro

Elprofilen Örebro AB

Telectromontage Staaf El & Teleteknik AB

Midroc Electro AB

Falklöf El AB

Eitec Electro AB

Här arbetar företagen

Odenskolan

Baronbackarna

Markbacken

Karlahuset

Olaus Petri Vårdcentral

Södercity

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.