Mammor vill bo mångkulturellt – men ändå inte

Uppdaterad
Publicerad

Att vilja en sak men göra en annan – Maja Liljas forskning konstaterar att det klassiska mönstret visar sig även när det gäller bostadssegregation. Hon har intervjuat nyblivna svenska mammor som vill att deras barn ska möta olika kulturer. Trots det är det få som väljer att bosätta sig i multikulturella områden.

– Det är en vanlig uppfattning att segregation beror på att människor med utländsk bakgrund vill bo med varandra, säger Maja Lilja, forskare i sociologi vid Örebro universitet. Jag har valt att fokusera på de val nyblivna mammor i den svenska medelklassen gör.

Boendesegregationen fördubblades mellan 1990-2010 och Sverige delas i allt högre grad upp efter etnicitet men också i rika och fattiga. Maja Lilja har undersökt hur nyblivna medelklassmammor ser på sitt bostadsområde och sina barns uppväxt i förhållande till etnicitet, klass och kön.

Uppskattar svensk medelklass

– Oberoende var du bor påverkas du av segregation och kvinnorna i min studie vill att deras barn ska möta människor från olika kulturer för att bli mer toleranta och öppna inför olika människor som vuxna, säger Maja Lilja.

Samtidigt vill de känna sig säkra på att deras barn formas inom vad de ser som svensk medelklass. De vill inte att deras barn ska gå i en förskola eller skola där det är för många barn med utländsk bakgrund för att det skulle kunna hota barnens trygghet.

Undviker vissa bostadsområden

Kvinnorna vill undvika att bo i områden som är stökiga eller som har för många människor med utländsk bakgrund.

– Kvinnorna betonar hur viktigt det är att växa upp i en mångkulturell miljö men nämner samtidigt hur deras beslut i praktiken förhindrar att barnen växer upp i en sådan miljö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.