Enligt räddningstjänstens händelserapportering ska trapphuset ha varit svårventilerat på grund av konstruktionen. Foto: Leonora Toplica/SVT

Man död efter lägenhetsbrand i Örebro

Uppdaterad
Publicerad

Den man som fick livshotande skador i samband med storbranden i Örebro förra veckan har avlidit, det skriver polisen på sin hemsida. Anhöriga är underrättade.

– Han fick föras till sjukhus med livshotande skador och har vårdats, men under fredagen avled han, säger Sophia Jiglind, polisens presstalesperson.

Polisen utreder branden som allmänfarlig vårdslöshet. Det finns fyra målsägare, tre grannar som blev rökskadade, samt fastighetsägaren Öbo.

Bränder i Örebro

– Vår teori är att branden inte startat av sig självt och för att kunna utreda brandorsaken och om det handlar om försummelse eller uppsåt behöver vi en ärenderubricering.

Svårventilerat

Enligt räddningstjänstens händelserapport ska trapphuset ha varit svårventilerat på grund av husets konstruktion.

– Det finns vissa byggnader som gör det svårare för oss att ventilera rök där det har skett en rökspridning. Rök i en utrymningsväg är det svåraste och det farligaste för de som bor där, det blir problematiskt vid en utrymning. Men i det här fallet hade inte röken spridit till övriga våningar i trapphuset., säger Mats Liljenskog, brandinspektör Nerikes Brandkår.

”Tragisk händelse”

Det är andra branden som uppstår i samma trapphus på två år. Enligt Öbo så har man inte vidtagit särskilda åtgärder.

– Det är en fruktansvärd tragisk händelse. Just nu är det svårt att säga om vi ska vidta åtgärder. Man fortsätter att jobba med att återställa huset i gott skick, säger Anna-Carin Magnusson, förvaltningschef på Öbo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bränder i Örebro

Mer i ämnet