Foto: TT /SVT

Man fick köra själv till akuten med hjärtinfarkt – IVO-kritik mot sjuksköterskor och Region Örebro

Uppdaterad
Publicerad

Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, kritiserar nu två ambulanssjuksköterskor i Region Örebro för att de inte undersökte en man med bröstsmärtor tillräckligt och lät honom köra själv till akuten i Karlskoga. Det visade sig att mannen hade en akut kranskärlssjukdom, ett livshotande sjukdomstillstånd.

Det var den 13 december 2021 som ambulans larmades ut till en man i Degerfors som hade smärtor i bröstkorgen. Men ambulanssjuksköterskorna tog inte något EKG och mannen fick själv köra in till akuten i Karlskoga.

Ivo anmärker på att undersökningen av patienten inte var tillräckligt noggrann. ”Detta fördröjde tiden till definitiv vård då patienten befann sig i ett direkt livshotande sjukdomstillstånd” skriver Ivo.

Mannen fördes direkt till Universitetssjukhuset i Örebro för akut kranskärlsintervention.

Kritik mot regionen

Ivo konstaterar att det i Region Örebros utredning av händelsen framgår att personalen på den aktuella ambulansstationen i mindre grad än övriga ambulansstationer kontrollerar EKG för att utesluta hjärtsjukdom hos patienter. Ivo kritiserar regionen för att inte tidigare ha upptäckt bristerna vad det gäller att följa de egna rutinerna.

Se inslaget från 2022: Kjell hade alla tecken på hjärtinfarkt – men ambulansen tog inget EKG

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.