Arkivbild. Foto: Johan Pisoni / SVT

Hade vapen, knark och misstänkt skuldlista hemma – åtalas

Uppdaterad
Publicerad

En man i 30-årsåldern från Örebro åtalas efter att polisen hittat narkotika, en skarpladdad pistol och vad de misstänker är en skuldlista i hans lägenhet.

Efter att en polispatrull stoppade mannen när han kört bil påverkad och med narkotika på sig så beslutade man att göra en husrannsakan.

Hemma hos mannen hittade polisen komponenterna för en småskalig droghandelsverksamhet. Förutom narkotika hittades också små plastpåsar, drogtest och vad man misstänker är en skuldlista. En lista med namn med tillhörande siffror, i stil av en hemmasnickrad budgetkalkyl.

Polisen beslagtog också en pistol tillsammans med skarp ammunition. Mannen erkänner vapenbrott, men inte att det ska anses som grovt. Vad gäller narkotikan så förnekar han att han haft drogerna i syfte att sälja dem vidare, utan menar att de var till för eget bruk.

Han har erkänt att han tagit droger tidigare och är också åtalad för att ha kört bil påverkad av narkotika, utöver misstankarna om langning och vapenbrott.

Swishat hundratusentals kronor

Polisen har kartlagt vem mannen har haft kontakt med via hans telefon, genom bland annat swish. Där har mannen tagit emot betalningar på närmare 250 000 kronor från första januari till slutet av augusti.

– Vi misstänker att delar av pengarna kommer ifrån narkotika, säger åklagare Mats Berg.

Två vittnen, varav en ska ha misstänkts för narkotikabrott tidigare, ska vittna för att stryka åklagarens misstankar om att mannen haft för avsikt att langa narkotikan vidare.

I förhör vill inte mannen kommentera vilken relation han har med de namn som förekommer i hans över 300 mottagna swish-transaktioner.

Rättegången är schemalagd att starta nästa vecka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.