Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Topsning i annan utredning ledde till DNA-matchning med det 14 år gamla fallet. Foto: SVT

Man häktad misstänkt för 14 år gammal barnvåldtäkt i Örebro efter dna-fynd

Uppdaterad
Publicerad

En grov barnvåldtäkt som begicks i en skog i Vivalla 2010 kan nu komma att klaras upp. En 33-årig man har häktats för brottet. Bevisningen består bland annat av dna efter att mannen topsats i en annan utredning.

De första uppgifterna som polisen fick på plats för 14 år sedan var att det rörde sig om sexuellt ofredande. Flickan var elva år gammal när brottet begicks.

– Efter att barnet hördes i ett barnförhör konstaterade man att det rör sig om en våldtäkt mot barn istället, och att det bedöms som ett grovt brott, säger kammaråklagare Henrik Nyberg.

Nu misstänks 33-åringen för grov våldtäkt mot barn. Han greps under tisdagen och har under onsdagen häktats på sannolika skäl misstänkt för grov barnvåldtäkt. Mannen är inte hemmahörande i Örebro utan i en annan stad i Mellansverige.

Dna-spår från annat fall

Det är en dna-träff i ett annat fall som lett till att man återigen öppnar upp våldtäktsfallet.

För 14 år sedan gick det inte att koppla dna-spåret i utredningen till någon viss person. Sedan en så kallad topsning utfördes i samband med en annan utredning i närtid så har man kunnat matcha det ursprungliga dna-spåret till den nu misstänkte mannen.

Mannen har hörts och han nekar till brottet, berättar Henrik Nyberg.

Brottsoffret ska höras

Kammaråklagaren har ännu inte pratat med den numera vuxna kvinnan.

– Det är planerat att hon ska höras ytterligare om den här händelsen, hur hon minns den idag, säger Henrik Nyberg.

Nyberg säger att han är hoppfull om att fallet ska kunna lösas och att mannen som han anser är misstänkt på sannolika skäl ska dömas för brottet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.