Vid en IVF-behandling, även kallad provrörsbefruktning, förs ett embryo in i kvinnans livmoder. En metod inom provrörvsbefruktningen är att frysa ned flera embryon som har utvecklat sig utöver det man för tillbaka i anslutning till äggplockning, som kan användas vid ett senare tillfälle om försöket inte lyckas.
Tidigare gjordes detta redan ett par dagar efter befruktningen, men nu väntar man i fem eller sex dagar. Det gör att man kan följa det befruktade äggets utveckling längre och sortera bort embryon som inte utvecklats som de ska eller avstannar i sin delning.
”Har en bra vårdkedja”
Enligt Universitetssjukhuset Örebro föder cirka 40 procent av kvinnorna barn efter lyckad behandling med frysta embryon.
– Jag tror att vi har en bra vårdkedja. Det är flera händelser där läkarna stimulerar med bra behandling och vi har tagit ut äggen i tid och befruktat dem, säger Karin Steffenstorpet, som är avdelningschef på fertilitetsenheten på USÖ.
Bäst resultat i landet
USÖ har bäst resultat i landet när det kommer till lyckade provrörsbefruktningar efter att embryon frysts ned och återinförts i kvinnans livmoder, enligt en rapport från Nationella kvalitetsregistret för assisterad befruktning, över både privata och offentliga fertilitetsenheter mellan åren 2014-2016.
I år har fertilitetsenheten gjort 470 IVF-behandlingar.