Här inne på fertilitetsenhetens laboratorium sker arbetet med provrörsbefruktning. Foto: Pressbild

USÖ bäst på provrörsbefruktningar med frysta embryon

Publicerad

Fertilitetsenheten vid Örebro unversitetssjukhus är framgångsrik när det gäller en viss metod vid provrörsbefruktning. Det visar en ny rapport.

Vid en IVF-behandling, även kallad provrörsbefruktning, förs ett embryo in i kvinnans livmoder. En metod inom provrörvsbefruktningen är att frysa ned flera embryon som har utvecklat sig utöver det man för tillbaka i anslutning till äggplockning, som kan användas vid ett senare tillfälle om försöket inte lyckas.

Tidigare gjordes detta redan ett par dagar efter befruktningen, men nu väntar man i fem eller sex dagar. Det gör att man kan följa det befruktade äggets utveckling längre och sortera bort embryon som inte utvecklats som de ska eller avstannar i sin delning.

”Har en bra vårdkedja”

Enligt Universitetssjukhuset Örebro föder cirka 40 procent av kvinnorna barn efter lyckad behandling med frysta embryon.

–  Jag tror att vi har en bra vårdkedja. Det är flera händelser där läkarna stimulerar med bra behandling och vi har tagit ut äggen i tid och befruktat dem, säger Karin Steffenstorpet, som är avdelningschef på fertilitetsenheten på USÖ.

Bäst resultat i landet

USÖ har bäst resultat i landet när det kommer till lyckade provrörsbefruktningar efter att embryon frysts ned och återinförts i kvinnans livmoder, enligt en rapport från Nationella kvalitetsregistret för assisterad befruktning, över både privata och offentliga fertilitetsenheter mellan åren 2014-2016.

I år har fertilitetsenheten gjort 470 IVF-behandlingar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.