Foto: TT

Rekordstor julhandel – en skuldfälla för fler

Uppdaterad
Publicerad

Med mindre än en vecka kvar till julafton så tar julhandeln fart ordentligt. Även i år väntas den slå tidigare rekord i Sverige. Samtidigt är det också fler som får problem med ekonomin, kanske inte minst i jultider.

Enligt Handels utredningsinstitut väntas julhandeln omsätta över 78 miljarder kronor i år. I och med den ökade handeln ökar också skulderna.

– Vi har en ökning i februari och mars, och har haft det de senaste åren. Fördröjningen beror på att handeln erbjuder köp nu och betala i februari, säger Tina Fingal Swens, på Ekonomiskt samverkanscentrum i Örebro, EKSAM.

Kredit och snabblån lockar

EKSAM är en ideell förening som arbetar med att hjälpa folk att förebygga skulder och ekonomisk utsatthet. Så här i juletid är det många som handlar på kredit och också tar snabblån, som snabbt blir kostsamt.

– Vi försöker råda människor att prioritera sin ekonomi och kanske inte ta kredit för julklappar. Ofta handlar det om normer och förväntningar. Man vill ge barnen presenter ”som alla de andra barnen har”.

– Det är ju först och främst inte säkert att det är så, men sen kanske man också ska prata om varför ett barn som inte har den senaste mobilen blir mobbad för det, säger Tina Fingal Swens.

Sök hjälp i tid

Ökningen sker även under övriga året och anledningarna menar Tina är att vi lever i ett kreditsamhälle. Kunderna lockas att handla nu och ta konsekvenserna sedan. För att undvika problem är det viktigt att söka hjälp i tid.

– Man kan höra av sig även om man inte har problem. Vi samarbetar med många verksamheter i samhället och jobbar förebyggande för att nå folk så tidigt som möjligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.