Iréne Rosell arbetar som kommunpolis i Hallsberg, Kumla, Laxå och Askerund. Mycket av hennes tid läggs på brottsförebyggande arbete och att tillsammans med kommunerna sprida ordet om grannsamverkan.
– Finessen är att det fungerar både i villakvarter och i hyreshus, säger Iréne Rosell.
I de kommuner som hon jobbar i finns grannsamverkan idag på många platser.
– Jag jobbar stenhårt för att det ska bli ännu flera, och det är en ständig ström av människor som hör av sig faktiskt.
Håll ögonen öppna
Det handlar om att hålla ett öga på att inga obehöriga rör sig i villaträdgårdar eller i vinds- eller källarförråd i flerfamiljshus, och att höra av sig till polisen vid misstanke om brott.
– Man ska inte vara rädd för att ringa 114 14 och lämna tips. Jag är medveten om att det kan vara långa svarstider, men jag brukar vädja till människor att faktiskt hålla ut. För det kan vara en jätteviktig pusselbit för oss att få, säger Iréne Rosell.
Viktigt att vara aktiv
Hon nämner samverkan i Åbytorp i Kumla kommun som ett exempel på när det fungerar riktigt bra – möt grannarna Anders och Johan i Åbytorp i klippet ovan.
Där har varje gata en representant som samverkar med polisen och kommunen, och som varje hushåll kan meddela när de är bortresta och behöver hjälp med att hålla ett extra öga på huset.
– Framförallt så är de väldigt aktiva. De har mycket kontakt med de boende i Åbytorp. De skickar ut mejl lite då och då och är på hugget helt enkelt, säger Irene Rosell.
Så kan du samarbeta med din granne
Be grannen ta sitt förmiddagskaffe på din uteplats medan du är bortrest.
Föreslå att du kan klippa grannens gräsmatta när denne är bortrest, i utbyte mot att grannen sen gör detsamma för dig.
Bjud in grannbarnen till att hoppa på din studsmatta eller bada i din pool om du har en.
Be grannen att hänga sin tvätt på din tomt, eller ställa sina svettiga träningsskor utanför din ytterdörr när du inte är hemma.
Lämna inga värdefulla saker synligt i trädgården som kan locka tjuvar till området, som cyklar eller dyra verktyg.