Sören Johansson fick inte svar på sina frågor. Foto: Rolf Larsson/SVT

Många frågor om tunnelbygget i Östansjö

Uppdaterad
Publicerad

Frågor om vad som ska ske med grundvattnet, påverkan på miljön och bullerproblem dominerade måndagens samrådsmöte mellan Trafikverket och berörda där 85 Östansjöbor ville ha svar på sina frågor.

– Vi fick beskedet att Trafikverket skulle ge tydligare besked i juni, säger Sören Johansson boende i Östansjö.

Oron för konsekvenserna av de två tunnlar som Trafikverket planerar att borra och spränga vid Östansjö engagerar ortsborna. 

Främst är det vad som ska ske med vattnet, miljön och bullerproblem som oroar.

– Grundvattnet kommer ju att sänkas enligt Trafikverket och så klart är vi oroliga för våra brunnar, men även vad det innebär för växtligheten vid Lindhults Natura 2000-område. Dessutom verkar det finnas risk för att vattennivån i vår redan grunda badsjö, Bäcksjön, kommer att sjunka, säger Sören Johansson

Skrämmer hästar

En annan fråga som kom upp på mötet var bullret som tunnelbygget medför.

– Det kommer ju att bli dagliga sprängningar under flera års tid. Ridklubben påpekade att sprängandet kommer att bli extra jobbigt hästarna. Men det kommer så klart även att bli störande för oss boende, säger Sören Johansson.

Miljökonsekvenser

Enligt Sören Johansson hade Trafikverket samlat mellan 15 till 20 personer, både från myndigheten och från konsultbolag, till mötet i Östansjö Folkets hus. Men han upplever att trots att de var så många så gav de inte klara besked vad bygget innebär för de boende.

– Trafikverket sa de skulle lämna in en miljökonsekvensbeskrivning i juni till länsstyrelsen. Därefter kommer de att ge tydligare besked om vilka konsekvenser tunnelbygget innebär för oss, säger han. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.